A hackerek a koronavírus megjelenését is a saját javukra fordítják

A hackerek a koronavírus megjelenését is a saját javukra fordítják

A hackerek a koronavírus megjelenését is a saját javukra fordítják Ahogyan Földünk legügyesebb manipulátorai, úgy a hackerek is nagyon jól ráéreztek arra, hogy hogyan lehet könnyebben tőrbe csalni az embereket. Napjainkban a társadalmat leginkább foglalkoztató, a hírekben is leggyakrabban említést nyerő koronavírus hullámot ők is igyekeznek számukra jövedelmezően meglovagolni.


Sajnos egyre gyakoribb tendencia a világunkban, hogy egyes emberek bármilyen tragédiából, negatív előjelű eseményből igyekeznek hasznot húzni, aminek egyik következménye mások megtévesztése és félrevezetése. Ilyen eset volt például nemrégiben az ausztráliai bozóttűz károsultjainak való pénzgyűjtés is, amikor is a csaló „gyűjtögetők” is megjelentek a spam hírlevelekben, saját zsebre való haszonszerzés céljából. Másik példa a közelmúltból pedig Kobe Bryan halálához köthető, amikor is a csalók „személyes emléktárgyakat” kezdetek el árusítani.

Nem máshogy történik ez most sem, a koronavírus idején, amivel kapcsolatos hírekkel nagyon sokkan foglalkoznak tájékozódás, érdeklődés szintjén egyaránt, amely újabb lehetőséget ad a hackereknek a következő támadásra.

vírus elleni védekezés

A CheckPoint biztonsági cég felmérése szerint, az elmúlt időszakban megtöbbszöröződtek azok az átverős e-mailek, amelyek valamilyen egészségügyi szervezetnek vagy a koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódó hatóságnak álcázzák magukat, eszközként használva egy hitelesnek tűnő e-mail címet, a levélben szereplő logókat és tanúsítványokat. Az üzenetek tartalmukat tekintve többek között hivatalos tájékoztatást, fontos figyelmeztetést ígérnek, vagy éppen szuperbiztos ingyenes arcmaszkot kínálnak. Azonban a csalás módszertana sohasem változik. Mindegyik online levél végső célja a címzett meggyőzése a csatolmány letöltésére és megnyitására, amely fájl egy malware-t aktivál és beleeszi magát a rendszerbe, és ha nem is koronavírussal, de annak számtógépes hasonmásával fertőz meg mindent.

Ez, a legújabb ilyen típusú átverés eredetileg Japánból indult el, azonban ma már világszerte tapasztaltak hasonló leveleket. Ezek az e-mailek tartalmukban olyan szolgáltatást ígértek, amelyek megmutatják, hogy a környékükön hol és milyen sűrűn találtak koronavírussal fertőzötteket. Azonban az előbb említett mechanizmusból következtetve, a csatolmányt megnyitva Emotet kártevő települ, amely képes hátsó ajtót nyitni a gépünkön és beengedni az illetéktelen személyeket, akik az adatainkhoz hozzáférve súlyos károkat okozhatnak nekünk.

Forrás: pcword.huvissza a hírek rovathoz