Hasznos információk távoktatáshoz

Hasznos információk távoktatáshoz

Hasznos információk távoktatáshoz Magyarország miniszterelnöke bejelentette, hogy a koronavírus miatt kialakult rendkívüli helyzet következtében 2020.03.16-ától kezdve, az iskoláknak távoktatásra kell áttérniük. Az átállás a kezdetekben igen sok nehézséget okozhat tanároknak és diákoknak egyaránt. Alábbiakban összegyűjtöttünk pár hasznos információt és szoftveres megoldást a kialakult helyzet áthidalásához.


Mielőtt részletesen írnánk a távoktatásban használható hasznos programokról, előtte szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az iskolák dolgozói és diákjai számára a Office 365 termékcsomag ingyenesen elérhető, amely nagyon nagy segítséget nyújthat a kialakult helyzetben az érintetteknek az által, hogy sok hasznos alkalmazást tartalmaz egy helyen.

office365

Útmutató: https://www.microsoft.com/hu-hu/education/products/office

Regisztrációs felület: https://o365.oh.gov.hu/

További hasznos programok távoktatáshoz

távoktatás programok

Kapcsolattartás, kommunikáció

Microsoft Teams: Microsoft megoldása, amelynek köszönhetően a tanárok és a diákok kapcsolattartása mintegy digitális osztályteremként funkcionálhat. Regisztrációt igényel és ki kell alakítani a csoportjainkat, de mind a tanárok és diákok számára ingyenesen hozzáférhető. Az alkalmazás online kollaborációt, csoportmunkát, csevegést, video- és fájlmegosztást támogató rendszer.

Facebook groups: Szükséges létrehozni egy Facebook csoportot, amelyben az osztály tagjai szerepelnek, és amelyen keresztül lehetőségük van egymással és tanáraikkal kommunikálni, akár élő videó segítségével. Ezek a csoportokat akár tantárgyanként külön-külön is létre lehet hozni. Mobilbarát, amely sokak számára könnyedséget jelenthet.

Google groups: Email-címek alapján is van lehetőség egy közös csoportot létrehozni, amelyben minden beszélgetés egy helyen, mappákba rendszerezve is megtalálható. Mobilbarát.

Google Hangouts: Általa konferenciahívásokat lehet kezdeményezni, tanórákat levezényelni. A Google Hangouts  Meet-ben létrehozott eseményhez, pedig könnyen hozzá lehet adni ezt a fajta konferenciabeszélgetést.

Skype: Egy átlagos létszámú osztály tagjai és tanáruk gond nélkül tudnak egymással kapcsolatba lépni általa (max 50 fő), egy élőben közvetített tanóra könnyedén megtartható általa. A videóhívás közben lehetőség van képernyőmegosztásra.

Zoom: Videókonferenciák lebonyolítására alkalmas alkalmazás, amelyhez egyszerre több mint 100-an képesek csatlakozni.

Jitsi: Egy nyílt platform, általa videókonferenciákat, tanórákat lehet tartani.

Discord: Csoportos beszélgetések lebonyolítására alkalmas alkalmazása

LogMeln: Csoportos videóbeszélgetések lebonyolítását teszi lehetővé, akár 250 résztvevőig használható. A GoToWebinar termékének köszönhetően pedig élő vagy előre felvett tanórák megtartására van lehetőség, egy generált link megosztásával, ahova kattintva a részvevők csatlakozni tudnak.  Mobilbarát.

Slack: Chat és e-mail szolgáltatást nyújt, a felhasználóknak a Dropbox fiókjukon keresztül lehetőségük van dokumentumokat megosztani egymással.

TimeViewer: Videó és chat alapú megbeszélések lebonyolítását teszi lehetővé

Tanórák megtartása

A kapcsolattartás, kommunikáció alpontban szereplő összes lehetőség.

+ Élő Youtube videók: Amelyekhez a diákok kizárólagos hozzáférést kaphatnak

+ Facebook live videók

Online prezentáció

Google diák: Online prezentáció készítésére nyújt lehetőséget, amely segíti a tanórák lebonyolítását, és érdekessé tételét. A képernyőmegosztási funkciónak köszönhetően a legtöbb élő videókonferencia közben, lehetőség van a hang vizualizálására is.

Slideshare: Online prezentáció készítésére nyújt lehetőséget, amely segíti a tanórák lebonyolítását, és érdekessé tételét. A képernyőmegosztási funkciónak köszönhetően a legtöbb élő videókonferencia közben, lehetőség van a hang vizualizálására is.

Prezi: Online prezentáció készítésére nyújt lehetőséget, amely segíti a tanórák lebonyolítását, és érdekessé tételét. A képernyőmegosztási funkciónak köszönhetően a legtöbb élő videókonferencia közben, lehetőség van a hang vizualizálására is.

Sway: A Microsoft appja, melynek segítségével könnyen hozhatók létre és oszthatók meg bemutatók. Beépített tervező motorja a formázást is leveszi a vállunkról. Már meglévő bemutatóinkból könnyen, gyorsan készíthetünk interaktív vásznakat, melyekbe videót, linkeket, képeket, dokumentumokat ágyazhatunk be. Teljes óravázlatokat készíthetünk vele, melyet könnyen megoszthatunk diákokkal, akár szerkesztésre is.

Powerpoint: Az Office 365-ben webes alapon is elérhető a PowerPoint. Lehetőség van közös online munkára, megosztásra. A tanár könnyedén nyomon követheti diákjai haladását egy csoportmunkával kapcsolatban, illetve maga is megoszthatja itt anyagait prezentáció formájában.

Órai jegyzet készítése

A legtöbb videókonferenciát biztosító alkalmazás esetében, lehetőség van képernyőmegosztást alkalmazni, amely mind a diákok, mind a tanárok életét tudja megkönnyíteni.

Google dokumentumok: Online jegyzetek létrehozását és tárolását biztosítja, amely jegyzeteket a tanároknak, diákoknak lehetősége van egymással is megosztani és közösen szerkeszteni.

Dropbox Paper: Online jegyzetek létrehozását és tárolását biztosítja, amely jegyzeteket a tanároknak, diákoknak lehetősége van egymással is megosztani és közösen szerkeszteni.

Evernote: Online jegyzetek létrehozását és tárolását biztosítja, amely jegyzeteket a tanároknak, diákoknak lehetősége van egymással is megosztani és közösen szerkeszteni.

Kollaboratív felületek

SharePoint: A Microsoft szoftvercsalád része, csoportmunka végzéséhez, fájlok, jegyzetek, tananyagok megosztásához és weboldalak közzétételéhez ad könnyebbséget.

Padlet: Olyan interaktív felületeket hozhatunk létre, ahová szöveg, kép vagy videó is felkerülhet, lehetővé teszi a közös munkát.

Symbaloo: Könyvjelzők tárolására kiváló alkalmazás, segítségével, egyéni tanulási útvonalak állíthatunk össze.

Wakelet: A Wakelet egy ingyenes felület, amely tartalmak létrehozását és rendszerezését teszi lehetővé mentés és megosztás céljából. Videókat, cikkeket, képeket, tweeteket, linkeket menthetsz rá, vagy akár saját szöveget is hozzáadhatsz.

Google Drive: Felhőtárhely a Google fiókhoz kapcsolódóan. Lehetővé teszi mappák és fájlok létrehozását, megosztását.

Microsoft OneNote: A Microsoft digitális jegyzetfüzete, hasonlatos a fizikai jegyzeteléshez. Beilleszthető kép, szöveg, hangfájl, videó, de kézírással is lehet jegyzetelni benne. A jegyzeteket füzetekbe, fülekre, oldalakra tudjuk osztani.

Dropbox Paper: Google fiókunkkal is elérhető ez a felhőtárhely, ahol a fájlok tárolásán kívül feladatokat adhatunk ki és rendelhetünk emberekhez, nyomonkövethetjük a projekteket, visszajelzést adhatunk.

Lino: Digitális parafatábla közös munkához vagy tanulói haladás követéséhez.

Munka rendszerezése, tervezése és ütemezése

Trello: A Google fiókon keresztül elérhető alkalmazás, ami lehetővé teszi a feladatok rendszerezését, rangsorolását látványos és könnyen követhető módon.

Naptárak: Google, Microsoft csomagban is elérhetőek. Segítségükkel ütemezni lehet, emlékeztetni a részvevőket egy online tanóra kezdetére.

Doodle: A Doodle segítségével összehangolhatjuk az online megbeszélések időpontját.

Hallgatók aktivizálása, számonkérése

Kahoot: Játék alapú tanulási környezet, melyben teszteket készíthetünk, nyomon követhetjük a tanulók fejlődését, részletes kiértékelést kaphatunk a diákok tudásáról. Izgalmas program, a diákok egymással is összemérhetik tudásukat és annak gyorsaságát.

Quizizz: Ingyenes kvízkészítő alkalmazás homework funkcióval, ami lehetővé teszi a diákok számára, hogy mindenki a saját tempójában haladjon, magának ütemezze a feladat megoldásokat.

Quizlet: Olyan alkalmazás, ami komplett tanulási útvonalat hoz létre zárt végű feladatokkal, játékos formában. Remekül használható évszámokhoz, szótanuláshoz, képek értelmezéséhez.

Socrative: Ez egy olyan online kérdőív készítő alkalmazás, melynek kitöltése közben a válaszolók valós idejű visszajelzést kapnak az eredményeikről.

Quizalize: Kvízkészítő, melyben rengeteg visszajelzést kaphat a pedagógus a tanulók haladásáról és akár házi feladatként is kiadhat egy-egy feladatlapot hosszabb határidővel. Összekapcsolható Office 365 és Google Tanteremmel is. A tanulás differenciálható, nagyon részletes képet kapunk a tanulók teljesítményéről, nehézségeikről.

Edubase: Olyan kvízkészítő weboldal, amely a tanítás-tanulás folyamatának bármely részében sokat segíthet, legyen szó tanulásról, gyakorlásról, számonkérésről vagy visszajelzésről.

Redmenta: Magyar fejlesztésű, jól használható tesztrendszer, mellyel online, és regisztráció nélkül is számonkérhetjük diákjaink tudását.

Google űrlapok: Létrehozhatunk felmérést vagy tesztet. Elegendő hozzá egy Google fiók a pedagógus részéről. A diákok regisztráció nélkül is elérik.

Mentimeter:  Ezen az oldalon létrehozhatunk kvízt, szófelhőt, kérhetünk visszajelzést vagy felvezethetünk egy témát.

Videóhívás alapú feleltetések

Tanulás Online módszerek segítségével

Ezeknek az alkalmazásoknak a használata közben nem szükséges egy időben online jelen lenni az osztálynak és a tanárnak. A legtöbb esetben ezek a felületek egy osztályterem kiterjesztéseként, virtuális osztályteremként üzemelnek.

Működési mechanizmus: A tanár elérhetővé teszi a diákok számára a tanagyagot, feladatokat egy kijelölt közös felületen és részletes leírást ad a teendőkről. Továbbá ezek a felületek a szülők számára is lehetőséget adnak a belépésre és a haladás nyomonkövetésére.

Google Classroom: A Google osztálytermi megoldása. Integrálódik a Google szolgáltatásaiba, éppen ezért elengendő egy Google fiók és máris létrehozhatjuk első osztálytermünket. Applikációként a tanulók a telefonjukon is követhetik a felületet.

Edmodo: Magyar nyelven is elérhető, ingyenes, oktatásra fejlesztett osztálytermi megoldás.

Microsoft Teams: Diákokkal, szülőkkel való kapcsolattartásra az Office 365 platformon belül. Elérhető asztali változat és mobilapplikáció formájában is. Online kollaborációt, csoportmunkát, csevegést, video- és fájlmegosztást támogató rendszer.,

Kréta: Elektronikus napló, néhány e-learning kiegészítővel, házi feladat kiadására és beadására is van lehetőség 

LMS felületek: Amennyiben az iskolában van ilyen kialakítva, akkor ezek jól használhatók. Saját magunk számára kialakítani némi technikai tudást igényel:

NEO LMS: Magyar nyelvű, ingyenes platform sok hasznos funkcióval, melyek segítségével dolgozatot írathatunk, megoszthatunk anyagokat, a kurzus falán információkat tehetünk közzé.

Moodle: Magyar nyelvű, virtuális tanulási környezetet 

 vissza a hírek rovathoz