Operációs rendszerek és a vírusok

Operációs rendszerek és a vírusok

Operációs rendszerek és a vírusok Napjainkra a számítógépes kártevők szerzőinek és terjesztőinek a száma egyre inkább növekszik, amelynek következtében évről-évre, hónapról-hónapra egyre több velük kapcsolatba hozható incidens történik a nagyvilágban.


Ha valaki már a korábbiakban figyelemmel kísérte az AVTest oldalt, az általuk készített kimutatásban észrevehette, hogy a 2020-as év beköszöntével az egyedi rosszindulatú kódok mintáinak száma már az egymilliárdot is meghaladta. Azonban ezek a kártevők nem csak 2020-ban, hanem már az előző évtizedben is bosszúságokat okoztak a számítógép használóknak.

Ezeknek a fenyegetéseknek a száma nem csak számszerűsítve emelkedik, hanem jelentős átrendeződések, tendenciák és trendek is megfigyelhetőek. A 2013-ban felbukkanó CryptoLocker óta például a zsarolóvírus lett az egyik legnépszerűbb eszköze a bűnözőknek, amellyel hatalmas összegeket tudnak kicsalni az áldozatoktól.

windows vírusvédelem

A piaci részesedés alapján nem meglepő dolog, hogy a támadások célpontjai között találjuk az Androidos eszközöket. Aminek egyik oka a tömeges felhasználás mellett, a kezdeti kevésbé szigorú ellenőrzésekben is kereshető; azaz bárki lehet fejlesztő, azonos néven számtalan csaló hasonmást készítenek, sokáig az ellenőrzés csak szúrópróba szerűen történt, illetve egy rosszindulatú frissítéssel már menet közben is bármelyik „jó indulatú” applikáció is kártékonnyá válhat.

Nemrégiben megjelent egy statisztika arról, hogy a Google Play Protect 2 milliárd rosszindulatú kódot szűrt ki a tavalyi évben, amely szám nagysága mellett elrettentő gondolat lehet, hogy vajon mennyi kártékony kód juthatott ténylegesen át ezen a védelmen. Hiszen a fenyegetések száma ennél is nagyobb mértékben növekszik, aminek köszönhetően minden tudatos felhasználó a saját mobil eszközét is igyekszik ellátni vírusvédelemmel.

A tavalyi évben meglepő adat volt a szakemberek számára, hogy több kártevő kód támadta a Mac gépeket, mint a Windows rendszereket. Amely adatok elemzése során, a Malwarebytes kiberbiztonsági cég kutatói megállapították hogy a rosszindulatú támadások és egyéb kártékony tevékenységet végző, kiemelten Mac rendszereken futó kódok száma jelentősen megnövekedett az elmúlt évben. Sőt mi több, a 2019-es évben majdnem kétszerese volt az átlagos támadásszám az OSX-en (11), mint a Windows rendszereken (5.8).

Azonban ezekhez a rémisztő adatokhoz hozzá kell tenni azt, hogy ha generikusan, illetve tevékenység alapján vizsgáljuk a fenyegetéseket, akkor a Mac elleni támadások nagyrésze továbbra is a jóval kevésbé ártalmas adware, és egyéb nem kívánatos program (PUP, Potenitally Unwanted Programs). Valamint továbbá megállapítható az is, hogy a Microsoft platformjain feltűnő zsaroló kártevők és kémprogramok még mindig nagyobb arányban vannak elterjedve, mint az OSX-en vagy a Linuxokon.

A Windows rendszerek esetén még mindig megfigyelhető tendencia a zsarolóvírusok, az adatlopó kémprogramok és a titokban való bitcoin bányászat folyamatos terjedése. Amiből kiemelve az első kettő különösen veszélyes és nagy károkat okozó, míg a kéretlen reklámok, vagy a gép lassulás többnyire inkább csak kellemetlenségeket okoznak, bár a webes elirányítgatásoknak aztán kialakulhatnak még további kockázatai.

Összefoglalva tehát kétségbeesésre azért nincs okunk, de a vírusok száma, a sebezhetőség és a támadások száma minden rendszeren, világszerte, évről-évre folyamatosan növekszik.

Forrás: eset.comvissza a hírek rovathoz