Egy nyomtató is jelenthet biztonsági kockázatot

Egy nyomtató is jelenthet biztonsági kockázatot

Egy nyomtató is jelenthet biztonsági kockázatot Napjainkra számos tanulmány bebizonyította már, hogy a multifunkciós nyomtatók nem megfelelő védelme könnyen jelenthet kiskaput egy rosszindulatú szoftver vagy egy zsarolóvírus támadás esetén. Éppen ezért, a védelem nélkül működtetett nyomtatók jelentős biztonsági kockázatot képviselhetnek egy szervezet hálózatára és erőforrásaira vonatkozóan egyaránt. Ebben a cikkben arról olvashat bővebben, hogy hogyan gondoskodhat hálózata biztonságos működéséről.


A nyomtatók és a hálózat

Sokan azt hiszik, hogy a nyomtató egy elszigetelt eszköz az irodában, azonban ez a tévhit közelében sincs az igazságnak, hiszen ezek a berendezések egy belépési pontot jelentenek a hálózatba. Sajnálatos tény továbbá az is, hogy az irodai nyomtatók nagyon sok cégnél egy úgynevezett biztonsági vakfoltként azonosíthatóak, amelyhez illetéktelen személy hozzáférése eseten egyenes út nyílik a hálózati információkhoz, rendszer-jelszavakhoz és a felhasználói adatokhoz. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a nyomtatókat gyakran úgy telepítik, hogy egyszerre több alhálózathoz is legyen hozzáférésük, amely a különböző részlegek számára könnyíti meg a használatot.

Az irodai nyomtatók továbbá nem csak adatvesztési és adatvédelmi problémák forrásai lehetnek, hanem támadási pontok, amelyeket a hackerek kihasználnak. Jó példa erre egy megtörtént eset, amikor egy hacker egy automatizált szkriptet használt 150.000 nyilvánosan hozzáférhető nyomtató eléréséhez, és arra utasított ezeket a berendezéseket, hogy fekete nyomtatási feladatot futtassanak le.

Egy tanulmány értelmében például a vállalkozások 63%-a tapasztal egy éven belül egy vagy több, nyomtatókhoz fűződő visszaélést. - Quocirca

Az európai vállalkozások 90%-a vesztett már adatokat azért, mert egy dolgozó dokumentumokat hagyott a nyomtató tálcáján. - Quocirca

Az informatikai vezetők 64%-a pedig úgy gondolja, hogy a nyomtatóik rosszindulatú szoftverrel fertőzöttek, aminek ellenére a vállalatok 56%-a nem rendelkezik nyomtatókra vonatkozó biztonsági stratégiával. - Spiceworks

Ezeknek a nagy biztonsági kockázatot jelentő réseknek a figyelmen kívül hagyása, a vállalati titkok és a bizalmas ügyféladatok kiszivárgásához vezetnek.

Dávid is legyőzte Góliátot..

Amikor a nyomtatásról beszélünk, sajnos a berögzült rossz szokásokat nehéz elhagyni. Egy tanulmány kimutatta, hogy az irodai dolgozók 94%-ának van legalább egy, a szervezet biztonságát veszélyeztető nyomtatási szokása. Amely következtében nagyon fontos, hogy megfelelő képzésben részesüljenek a munkavállalók, így segítve a biztonsági stratégia hatékonyságát.

A vállalatoknak szükséges megértetni például a dolgozókkal azt, hogy a kinyomtatott dokumentumoknak felügyelet nélküli tálcán hagyása, vagy az otthonról való nyomtató telepítése milyen kockázatokat rejt magában. Továbbá tudatosítani szükséges bennük azt, hogy a számukra jelentéktelennek tűnő nyomtatóbiztonságra való odafigyelés milyen károkat képes okozni az egész vállalatban.

biztonságos nyomtatás

Teendő a biztonságért

Ha egy szervezetet hackertámadás ér, a környezet első kérdései között mindig ez áll: Miért nem sikerült ezt megállítani?

A nyomtatók védelmével kapcsolatos tudatlanság napjainkra már nem lehet kifogás, pedig számos cégnél a világon sajnos ezt mutatják a tendenciák.

Ahhoz, hogy megvédje vállalatát a nyomtatóval kapcsolatos informatikai támadásoktól, a könnyen kihasználható biztonsági réseket meg kell szüntetnie. Ha szeretné fejleszteni vállalata biztonsági stratégiáját, keressen minket bizalommal és mi segítünk!vissza a hírek rovathoz